Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε, Πρωθυπουργέ κύριε Αλέξη Τσίπρα.

#2 Διμηνιαίο δελτίο ακροαματικότητας ραδιοφώνου και ΡΦ σταθμών Αττικής, περιόδου 08Απρ19-16Ιουν19.
20/06/2019
Στελέχη της ΓΓΤΤ, της ΕΕΤΤ και εκπρόσωποι της ΕΙΙΡΑ συγκρότησαν Ειδική Ομάδας Εργασίας.
28/06/2019

Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε, Πρωθυπουργέ κύριε Αλέξη Τσίπρα.

(Σχόλιο του ΔΣ της ΕΙΙΡΑ στη ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού και στην απολογιστική παρουσίαση του Υπουργού κ. Παππά.)

«Το ραδιόφωνο είναι φιλικό μέσο που αξίζει να του δίνει κανείς σημασία» ανέφερε παρηγορητικά σχεδόν, και στην αρχή συνεντευξής του, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, από το μικρόφωνο ραδιοφωνικού σταθμού, συνοδεία του Υπουργού Επικρατείας κ. Τζανακόπουλου, την Παρασκευή 21/6.

Θα επρόκειτο για τιμητική αναφορά, αν τόσο η πραγματικότητα όσο και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης δεν είχαν ήδη ακυρώσει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να «πει μια καλή κουβέντα». Οι εργαζόμενοι στις – ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της χώρας και, μαζί τους, τα εκατομμύρια των ακροατών γνωρίζουν πως η απερχόμενη κυβέρνηση πρόσθεσε, αντί να επιλύσει, προβλήματα στον ραδιοφωνικό κλάδο και πως η δήλωση αυτή είναι ακραία υποκριτική.

Δυστυχώς για τον ίδιο τον κύριο Πρωθυπουργό, μία ημέρα πριν, την Πέμπτη 20/6, ο καθ’ ύλην αρμόδιος  Υπουργός του, ο κ. Νίκος Παππάς, κατά την παρουσίαση του συνολικού απολογισμού της θητείας του, με τίτλο «Το Αύριο, Σήμερα για Όλους. Τι παραλάβαμε, τι καταφέραμε, πώς συνεχίζουμε», δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μία (1) αναφορά πολιτικής πρωτοβουλίας για το ραδιόφωνο. Ούτε μία!.

Στις τριάντα (30) σελίδες του απολογισμού και στην κατάταξη αυτών που «παρέλαβε» και εκείνων που «κατάφερε», από την «κλειστή ΕΡΤ» και το «καθεστώς παράνομης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών» έως την «ενίσχυση του τοπικού και περιφερειακού τύπου» και τη «συνεργασία με τη NASA»* δεν χώρεσαν ΠΟΥΘΕΝΑ τα προβλήματα από τις χρόνιες στρεβλώσεις της ραδιοφωνικής αγοράς και η δυσμενής οικονομική κατάσταση των ραδιοφώνων, για τα οποία η ΕΙΙΡΑ κατ’ επανάληψη έχει κάνει έκκληση για ρεαλιστική συνεννόηση και επίλυση, με αλλεπάληλες παρεμβάσεις και προτάσεις προς τον κ. Παππά, τον κ. Κρέτσο, την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, ακόμη και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μπορούν να ισχυριστούν πως δεν γνώριζαν; Φυσικά και όχι.

Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν από τον κ. Παππά, οι κυβερνητικές εκείνες πρωτοβουλίες ή αβελτηρίες, που, όχι μόνο δεν προώθησαν λύσεις, αλλά, αντιθέτως, επιβάρυναν τη βιωσιμότητα των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, όπως, μεταξύ άλλων:

  • το αρρύθμιστο περιβάλλον, που παρέμεινε χωρίς κανόνες για τη διαμόρφωση χαρτών συχνοτήτων, κέντρων εκπομπής και την αδειοδότηση των σταθμών,
  • ο εγκλωβισμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αναλογικό ραδιόφωνο, έπειτα από εκείνους τους πειραματισμούς για την δήθεν μετάβαση στην ψηφιακή ραδιοφωνική εκπομπή, με μόνο αποτέλεσμα το φιάσκο που άφησε χωρίς πλαίσιο λειτουργίας τη ραδιοφωνική αγορά,
  • η θέσπιση νέου πόρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ύψους 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων,
  • η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης, με αποτέλεσμα της συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης στο ραδιόφωνο,
  • οι χαριστικές ρυθμίσεις της Υπουργού κ. Αχτσιόγλου, η αυθαίρετη ερμηνεία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), προκειμένου να εξυπηρετηθούν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις σωματείων

Για όλα τα ζητήματα, η ΕΙΙΡΑ επεξεργάστηκε προτάσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του κλάδου της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις, με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και σταθερότητας. Τις έθεσε υπόψη της Κυβέρνησης, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση. Έκανε εκκλήσεις για την πλήρη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης με όρους που διασφαλίζουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και την παροχή ποιοτικών ραδιοφωνικών υπηρεσιών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση στα τέσσερα (4) χρόνια της θητείας της δεν ενδιαφέρθηκε για την προώθηση λύσεων στη ραδιοφωνία, αντιθέτως την επιβάρυνε.

Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμικός ρόλος της ΕΙΙΡΑ παραμένει εκείνος του εταίρου κάθε κυβέρνησης στον δημοκρατικό διάλογο, στη συνεννόηση και στη διαβούλευση. Και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με την αισιόδοξη σκέψη πως θα υπάρξει ανταπόκριση από την επόμενη Κυβέρνηση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το ραδιόφωνο είναι πράγματι φιλικό μέσο που αξίζει να του δίνει κανείς σημασία, όπως είπατε. Θα θέλαμε λοιπόν να σας απευθύνουμε εκ νέου πρόσκληση συνέντευξης στα μικρόφωνα των ραδιοφώνων μας, ώστε να κάνετε τον πρωθυπουργικό απολογισμό της κυβέρνησής σας, την αυτοκριτική σας ίσως, για το ραδιοφωνικό κλάδο και να μην αφήσετε την Ιστορία να γεμίσει μόνη της το κενό που άφησε ο κ. Παππάς στην παρουσίασή του, διότι τότε ο τίτλος θα ήταν «Ινστιτούτο Φλωρεντίας αλα ραδιοφωνικά».

 

*Αυτολεξεί οι τίτλοι των εισαγωγικών, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Παππά.