Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΙΙΡΑ με την ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών δημιουργών

Ν. 4779/2021 (ΦΕΚ A 27 – 20.02.2021)
09/04/2021
Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης ΕΙΙΡΑ, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.
11/06/2021

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΙΙΡΑ με την ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών δημιουργών

Press Release
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την περαιτέρω εξομάλυνση της ραδιοφωνικής αγοράς σηματοδοτεί η συμφωνία-πλαίσιο της ΕΙΙΡΑ με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) για την καταβολή της αμοιβής στους δικαιούχους και δημιουργούς μουσικών έργων ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως μεταδίδονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς-μέλη της ΕΙΙΡΑ.

Η θετική αυτή εξέλιξη βρίσκεται σε συνέχεια προηγούμενης και ανάλογης συμφωνίας που επίσης επετεύχθη με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» και που πλέον κλείνει το κενό που άφησε στη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Μάϊο 2018.

Η σύμβαση καλύπτει τα έτη 2018-2021 με δυνατότητα παράτασης, ενώ, ειδικότερα, οι άδειες ραδιοφωνικής μετάδοσης μουσικού ρεπερτορίου αφορούν κάθε τεχνική μέθοδο και τεχνολογία (π.χ. αναλογική, ψηφιακή μετάδοση, κλπ.), δορυφορική μετάδοση, μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος μέσω τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (smartphones κλπ.), καθώς και μετάδοση μέσω διαδικτύου (streaming, αλλά και on demand).

Σημειώνεται ότι, στη συμφωνία περιλήφθηκε ειδική ρύθμιση, με τη μορφή έκπτωσης, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ενημερωτικού περιεχομένου, με δεδομένο ότι κάνουν πιο περιορισμένη χρήση μουσικού ρεπερτορίου.

Η ΕΙΙΡΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της συνεννόησης και τελικής συμφωνίας να διαφυλαχθεί η δημιουργία των μουσικών συνεργατών της,  να ενισχυθεί η διαφάνεια, και κυρίως να καλυφθεί το κενό ετών στη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων.

Για την ΕΙΙΡΑ

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής εκπροσωπεί τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της Αττικής, ενώπιων αρμόδιων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών ρύθμισης και εποπτείας του τομέα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και ενώπιον κάθε εταίρου που σχετίζεται με θέματα ραδιοφωνίας, με στόχο την προαγωγή θέσεων και προτάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της Ελληνικής ραδιοφωνίας. 
Η ΕΙΙΡΑ έχει δημιουργήσει μαζί με την Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), την μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Αστική Εταιρεία Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΑΕΜΑΡ) με σκοπό την μέτρηση της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών, που εκπέμπουν νόμιμα στην περιφέρεια του νομού Αττικής.

Για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση επί θεμάτων τύπου, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο press@eiira.gr